Bert: van Cafe de Zwaan
Velen kennen hem als die vrolijke man en energieke gastheer van de Polo Bar, ofwel ‘Polo Bar Bert’. Maar inmiddels is de Polo Bar doorverkocht en staat Bert samen met zijn vrouw Sigrit aan de vooravond van een nieuw avontuur. Zij gaan samen nieuw leven blazen in één van de oudste cafés van Haarlem. De Witte Zwaan is vanaf 26 maart 2018 geopend als ‘Cafe de Zwaan’. Horecaondernemer Bert kijkt nog één keer terug op zijn tijd in de Polobar en hij kijkt vooruit naar zijn nieuwe project. In Café Studio praten we bij. Bij binnenkomst begint hij - met voor hem kenmerkend enthousiasme - direct foto’s te tonen en te vertellen: “we gaan mensen vermaken en heerlijk eten en drinken serveren. Tegen een goede prijs. Op een nieuwe mooie locatie.”
Bert, wat is je passie?
In den beginne…
Mensen vermaken. Veel mensen kennen me van de Polo Bar, maar ik ben op mijn zestiende al begonnen bij Fons Hof met ijsscheppen. Daarna werkte ik als advertentieverkoper bij het Haarlems Dagblad, maar was ik ook bedrijfsleider in een discotheek in Uithoorn. Die heb ik bijna overgenomen. Ik zit dus al lang in de horeca.
Ik heb ook nog in het Wachtlokaal gewerkt. En ook had ik bijna wat nu ‘In den Koffer’ heet overgenomen, maar daar kwam de cijfers maar niet op tafel. Toen kwam ik in contact met de eigenaar van de Polo Bar. Het publiek was wel aardig en het is een goede locatie. Ik ben een paar keer binnen gelopen om de sfeer te proeven. In een lege zaak kan je binnenkomen en je toch welkom voelen. Je kan je ook niet welkom voelen in een drukke zaak. Bij de Polo Bar zag ik wel potentie. Boven de Witte Zwaan was toen een kantoor en daar heb ik toen mijn plan voor de Polo Bar geschreven.
Ik keek er zakelijk naar. Kan ik het verbeteren? Ik wilde niet al te veel personeel en klein beginnen zodat je jouw invloed kan uitoefenen. Ik heb de cijfers opgevraagd en die waren 3 a 4 jaar goed, maar toen kwam Praag en werd het minder. Dat was een concurrent. Polo Bar had nog wel een goede naam, maar de cijfers vielen tegen. Toch zag ik wel kansen en ben ik met een Starterslening van de Rabobank, een lening van Heineken en een deel van mijn huis toch begonnen. Toen was ik 35. Ik was niet bang. Ik dacht: “we gaan het wel doen en als we het niet lukt dan zien we het dan wel weer.” Het was eigenlijk meteen een succes.
Start van Polo Bar: de groei van een succes
In 2001 begon ik. In de horeca moet je in ieder geval zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn. Het moet schoon zijn, de service goed en de drank lekker. Vervolgens moet je de gast goed verzorgen. Een goede gastheer of barman zijn is een kunst. Op dinsdag een barretje vol krijgen is een echt vak. Het begint met gedag zeggen, niet op je telefoon kijken. Iedere gast is doet er toe. In beginsel moet je consequent zijn, maar je moet ook meebewegen met mensen. Je moet kunnen dealen met mensen. Mensen zijn wel eens vervelend of dronken, maar de Polo Bar was over het algemeen gewoon een goed café. Waar je leuk voetbal kon kijken en een hapje en drankje doen en jezelf zijn. Het is mooi om te zien hoe mensen zich daar vermaken. Het gaat er om dat je mensen oprecht aandacht geeft. Ik heb een hoop vrienden en kennissen aan de Polo Bar over gehouden.
Zowel met de automonteur als de bankdirecteur kan ik goed overweg. In 2001 trok de Polo Bar een bepaald publiek. Voornamelijk zogenaamde kakkers en brallers. Later werd het publiek breder zonder dat het ten koste is gegaan van de sfeer. Het ging eigenlijk altijd wel goed. Toen ik begon met werken in de Polo Bar kende ik op vrijdag 90% van de mensen en op zaterdag 70% van de mensen. Maar later kende ik op sommige zaterdagen bijvoorbeeld bijna niemand meer. Dat is wel een mooie ontwikkeling. Daarnaast is het heel leuk om met jonge mensen te werken. Ze zijn soms vrijer in denken. Dat houdt je fris. Ik ben ook daardoor altijd wel jong gebleven. Ik was ook altijd oprecht benieuwd naar wat mijn personeel ging doen. Ook met de jonge generatie heb ik goed contact.
Hoogtepunten en richting De Zwaan
Wat ik echt een succes vond was de buitenbar op Koningsdag. Die heb ik samen met het Proeflokaal opgezet. Serious Request was ook een hoogtepunt. Er kwamen veel mensen van buitenaf. We gingen vroeger open en later dicht. We hadden een keukentje achter. Het was vlak voor kerst en iedereen was vrolijk en gezellig. Met een heel team er iets moois van maken was prachtig. Ook de wedstrijden van het Nederlands elftal waren één groot volksfeest. Zelfs als we uitgeschakeld waren was het in de Polo een feest. haha. Uiteindelijk hebben we veel waarderingen gekregen. Zo hebben we nog wel eens een brief gehad uit Australië. Je hebt ook mensen die elk jaar uit het buitenland terug komen en tot tranen toe geroerd zijn als ze een shirtje van de Polo Bar kregen.
Wat ik wel jammer vond is dat behalve de vrijdagmiddagborrel de borrel niet echt goed van de grond kwam. De toeristen en buitenlanders vonden het wel fantastisch, maar de Haarlemmer was rond die tijd vaak ergens anders. De Polo Bar was in veler beleving vaak alleen maar goed voor ‘laat’.
Tussendoor heb ik ook nog Praag gehad. Toen probeerde ik de lunch, borrel en een club op te zetten. Dat was niet goed georganiseerd. Alles wat goede horeca moet hebben, had het toen niet. Ik vond het zelf ook niet leuk. Je moet volledig achter je concept staan. Anders wordt het niets. Achter Cafe de Zwaan sta ik nu helemaal. Sigrit en ik waren toe aan iets nieuws. De Polo Bar was leuk en ging goed, maar we waren toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wens de nieuwe eigenaren van de Polo Bar alle succes toe. Het zijn goeie gasten.
Wat vind je van Haarlem?
Ik ben geboren in Parkwijk, daarna ben ik naar de Amsterdamse buurt gegaan, vervolgens het centrum, daarna Haarlem Zuid West en nu de Verspronckweg. Ik heb nooit de behoefte gehad om te vertrekken. Misschien had ik wel eens een jaartje tussendoor kunnen reizen nog tussendoor. Je hebt hier alles dichtbij: Amsterdam, Schiphol, duinen en zee.
Je hebt heerlijk eten, heerlijk drinken. Voor een echte nachtclub kan je ook zo naar Amsterdam. Je bent ook zo in Bloemendaal en in Zandvoort zijn nu ook mooie strandtenten. Er is veel horeca in Haarlem en dus is er veel concurrentie. Haarlemmers zijn wel kritisch en keihard. Daarom is het niveau van de horeca ook hoog. Is het niet goed, dan gaan ze ergens anders heen. Een nieuwe ontwikkeling is dat er veel toeristen en dagjesmensen komen. Dat biedt ook kansen. Ook dat zijn veel potentiële horecagasten.
Een nadeel van Haarlem is dat de toevoerwegen heel slecht zijn. Je staat constant in de file. Het is ook nog wel eens te betuttelend als het op regels en vergunningen aankomt. Ze zouden we wel iets soepeler met aanvragen voor evenementen kunnen omgaan. Er mag wel iets meer branie en levendigheid komen.
Hoe zie je de toekomst?
We zijn nu nog even druk bezig met de werkzaamheden. We zijn nu met een man of 8 aan het werk. Er komt een nieuwe keukenvloer, speciaal taps, prachtige zonneschermen. De ingang wordt verplaatst naar de Zijlstraat. We zijn bezig met een terras. Daarnaast hebben boven een aparte zaal. Die aparte zaal wordt geweldig. We kunnen tot 70 mensen kwijt. Daarnaast kan je er veel organiseren. Van privé diners tot vergaderingen en proeverijen. En van feestjes tot voetbalwedstrijden. We zijn nu bezig met ‘Pop-up diners’. Dat vindt één keer in de maand op maandag plaats. De eerste die gaat koken is Frank Huissen, bekend van de Ark. Hij komt op 16 april.
Sigrit en ik kunnen hier echt ons ei kwijt en een warm bad creëren. Iedereen is welkom. Van de kinderwagen tot de schoonmoeder tot de zakenrelaties. En ook de borrel voor 30 plus is er natuurlijk. Het wordt een plaats waar je goed kan eten en drinken, boven een feestje kan vieren, mooie wijnen en speciaal-bieren kan drinken. Het wordt een bruin café 2.0. De vloer blijft klassiek, de lambrisering en open haard blijft maar verder wordt er ook veel vernieuwd. Het wordt een prachtig café. We gaan mensen vermaken met goed eten en drinken op een en tegen een goede prijs.
De locatie is geweldig. Er is ook heel veel goede horeca omheen. Er komt daarnaast in de buurt een nieuw hotel en er is een parkeergarage. Bovendien hebben we de langste tijd zon van Haarlem. We hebben 18 meter terras. Vervolgens kunnen we een heerlijke ‘plateau De Zwaan’ serveren met allemaal lekkernijen of een heerlijk gerecht van de kaart.
We zijn doordeweeks van 11:00 uur tot 24:00 uur open met één kaart. In het weekend zijn we open tot 2:00 uur. Na 2:00 uur kunnen ze naar de Polo bar, hahaha. Tot nu toe heb ik heb de lange nachten doorhalen nog niet gemist. Vrijdag en zaterdagavond gaan we wel lunchen, borrelen en er komt wel muziek. Er kan een feestje komen, maar het is niet standaard met shotjes en een polonaise. Het wordt een mooi café met een heerlijk terras met heerlijk eten en drinken waar iedereen welkom is.
Bert: van Cafe de Zwaan
Velen kennen hem als die vrolijke man en energieke gastheer van de Polo Bar, ofwel ‘Polo Bar Bert’. Maar inmiddels is de Polo Bar doorverkocht en staat Bert samen met zijn vrouw Sigrit aan de vooravond van een nieuw avontuur. Zij gaan samen nieuw leven blazen in één van de oudste cafés van Haarlem. De Witte Zwaan is vanaf 26 maart 2018 geopend als ‘Cafe de Zwaan’. Horecaondernemer Bert kijkt nog één keer terug op zijn tijd in de Polobar en hij kijkt vooruit naar zijn nieuwe project. In Café Studio praten we bij. Bij binnenkomst begint hij - met voor hem kenmerkend enthousiasme - direct foto’s te tonen en te vertellen: “we gaan mensen vermaken en heerlijk eten en drinken serveren. Tegen een goede prijs. Op een nieuwe mooie locatie.”
Bert, wat is je passie?
In den beginne…
Mensen vermaken. Veel mensen kennen me van de Polo Bar, maar ik ben op mijn zestiende al begonnen bij Fons Hof met ijsscheppen. Daarna werkte ik als advertentieverkoper bij het Haarlems Dagblad, maar was ik ook bedrijfsleider in een discotheek in Uithoorn. Die heb ik bijna overgenomen. Ik zit dus al lang in de horeca.
Ik heb ook nog in het Wachtlokaal gewerkt. En ook had ik bijna wat nu ‘In den Koffer’ heet overgenomen, maar daar kwam de cijfers maar niet op tafel. Toen kwam ik in contact met de eigenaar van de Polo Bar. Het publiek was wel aardig en het is een goede locatie. Ik ben een paar keer binnen gelopen om de sfeer te proeven. In een lege zaak kan je binnenkomen en je toch welkom voelen. Je kan je ook niet welkom voelen in een drukke zaak. Bij de Polo Bar zag ik wel potentie. Boven de Witte Zwaan was toen een kantoor en daar heb ik toen mijn plan voor de Polo Bar geschreven.
Ik keek er zakelijk naar. Kan ik het verbeteren? Ik wilde niet al te veel personeel en klein beginnen zodat je jouw invloed kan uitoefenen. Ik heb de cijfers opgevraagd en die waren 3 a 4 jaar goed, maar toen kwam Praag en werd het minder. Dat was een concurrent. Polo Bar had nog wel een goede naam, maar de cijfers vielen tegen. Toch zag ik wel kansen en ben ik met een Starterslening van de Rabobank, een lening van Heineken en een deel van mijn huis toch begonnen. Toen was ik 35. Ik was niet bang. Ik dacht: “we gaan het wel doen en als we het niet lukt dan zien we het dan wel weer.” Het was eigenlijk meteen een succes.
Start van Polo Bar: de groei van een succes
In 2001 begon ik. In de horeca moet je in ieder geval zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn. Het moet schoon zijn, de service goed en de drank lekker. Vervolgens moet je de gast goed verzorgen. Een goede gastheer of barman zijn is een kunst. Op dinsdag een barretje vol krijgen is een echt vak. Het begint met gedag zeggen, niet op je telefoon kijken. Iedere gast is doet er toe. In beginsel moet je consequent zijn, maar je moet ook meebewegen met mensen. Je moet kunnen dealen met mensen. Mensen zijn wel eens vervelend of dronken, maar de Polo Bar was over het algemeen gewoon een goed café. Waar je leuk voetbal kon kijken en een hapje en drankje doen en jezelf zijn. Het is mooi om te zien hoe mensen zich daar vermaken. Het gaat er om dat je mensen oprecht aandacht geeft. Ik heb een hoop vrienden en kennissen aan de Polo Bar over gehouden.
Zowel met de automonteur als de bankdirecteur kan ik goed overweg. In 2001 trok de Polo Bar een bepaald publiek. Voornamelijk zogenaamde kakkers en brallers. Later werd het publiek breder zonder dat het ten koste is gegaan van de sfeer. Het ging eigenlijk altijd wel goed. Toen ik begon met werken in de Polo Bar kende ik op vrijdag 90% van de mensen en op zaterdag 70% van de mensen. Maar later kende ik op sommige zaterdagen bijvoorbeeld bijna niemand meer. Dat is wel een mooie ontwikkeling. Daarnaast is het heel leuk om met jonge mensen te werken. Ze zijn soms vrijer in denken. Dat houdt je fris. Ik ben ook daardoor altijd wel jong gebleven. Ik was ook altijd oprecht benieuwd naar wat mijn personeel ging doen. Ook met de jonge generatie heb ik goed contact.
Hoogtepunten en richting De Zwaan
Wat ik echt een succes vond was de buitenbar op Koningsdag. Die heb ik samen met het Proeflokaal opgezet. Serious Request was ook een hoogtepunt. Er kwamen veel mensen van buitenaf. We gingen vroeger open en later dicht. We hadden een keukentje achter. Het was vlak voor kerst en iedereen was vrolijk en gezellig. Met een heel team er iets moois van maken was prachtig. Ook de wedstrijden van het Nederlands elftal waren één groot volksfeest. Zelfs als we uitgeschakeld waren was het in de Polo een feest. haha. Uiteindelijk hebben we veel waarderingen gekregen. Zo hebben we nog wel eens een brief gehad uit Australië. Je hebt ook mensen die elk jaar uit het buitenland terug komen en tot tranen toe geroerd zijn als ze een shirtje van de Polo Bar kregen.
Wat ik wel jammer vond is dat behalve de vrijdagmiddagborrel de borrel niet echt goed van de grond kwam. De toeristen en buitenlanders vonden het wel fantastisch, maar de Haarlemmer was rond die tijd vaak ergens anders. De Polo Bar was in veler beleving vaak alleen maar goed voor ‘laat’.
Tussendoor heb ik ook nog Praag gehad. Toen probeerde ik de lunch, borrel en een club op te zetten. Dat was niet goed georganiseerd. Alles wat goede horeca moet hebben, had het toen niet. Ik vond het zelf ook niet leuk. Je moet volledig achter je concept staan. Anders wordt het niets. Achter Cafe de Zwaan sta ik nu helemaal. Sigrit en ik waren toe aan iets nieuws. De Polo Bar was leuk en ging goed, maar we waren toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wens de nieuwe eigenaren van de Polo Bar alle succes toe. Het zijn goeie gasten.
Wat vind je van Haarlem?
Ik ben geboren in Parkwijk, daarna ben ik naar de Amsterdamse buurt gegaan, vervolgens het centrum, daarna Haarlem Zuid West en nu de Verspronckweg. Ik heb nooit de behoefte gehad om te vertrekken. Misschien had ik wel eens een jaartje tussendoor kunnen reizen nog tussendoor. Je hebt hier alles dichtbij: Amsterdam, Schiphol, duinen en zee.
Je hebt heerlijk eten, heerlijk drinken. Voor een echte nachtclub kan je ook zo naar Amsterdam. Je bent ook zo in Bloemendaal en in Zandvoort zijn nu ook mooie strandtenten. Er is veel horeca in Haarlem en dus is er veel concurrentie. Haarlemmers zijn wel kritisch en keihard. Daarom is het niveau van de horeca ook hoog. Is het niet goed, dan gaan ze ergens anders heen. Een nieuwe ontwikkeling is dat er veel toeristen en dagjesmensen komen. Dat biedt ook kansen. Ook dat zijn veel potentiële horecagasten.
Een nadeel van Haarlem is dat de toevoerwegen heel slecht zijn. Je staat constant in de file. Het is ook nog wel eens te betuttelend als het op regels en vergunningen aankomt. Ze zouden we wel iets soepeler met aanvragen voor evenementen kunnen omgaan. Er mag wel iets meer branie en levendigheid komen.
Hoe zie je de toekomst?
We zijn nu nog even druk bezig met de werkzaamheden. We zijn nu met een man of 8 aan het werk. Er komt een nieuwe keukenvloer, speciaal taps, prachtige zonneschermen. De ingang wordt verplaatst naar de Zijlstraat. We zijn bezig met een terras. Daarnaast hebben boven een aparte zaal. Die aparte zaal wordt geweldig. We kunnen tot 70 mensen kwijt. Daarnaast kan je er veel organiseren. Van privé diners tot vergaderingen en proeverijen. En van feestjes tot voetbalwedstrijden. We zijn nu bezig met ‘Pop-up diners’. Dat vindt één keer in de maand op maandag plaats. De eerste die gaat koken is Frank Huissen, bekend van de Ark. Hij komt op 16 april.
Sigrit en ik kunnen hier echt ons ei kwijt en een warm bad creëren. Iedereen is welkom. Van de kinderwagen tot de schoonmoeder tot de zakenrelaties. En ook de borrel voor 30 plus is er natuurlijk. Het wordt een plaats waar je goed kan eten en drinken, boven een feestje kan vieren, mooie wijnen en speciaal-bieren kan drinken. Het wordt een bruin café 2.0. De vloer blijft klassiek, de lambrisering en open haard blijft maar verder wordt er ook veel vernieuwd. Het wordt een prachtig café. We gaan mensen vermaken met goed eten en drinken op een en tegen een goede prijs.
De locatie is geweldig. Er is ook heel veel goede horeca omheen. Er komt daarnaast in de buurt een nieuw hotel en er is een parkeergarage. Bovendien hebben we de langste tijd zon van Haarlem. We hebben 18 meter terras. Vervolgens kunnen we een heerlijke ‘plateau De Zwaan’ serveren met allemaal lekkernijen of een heerlijk gerecht van de kaart.
We zijn doordeweeks van 11:00 uur tot 24:00 uur open met één kaart. In het weekend zijn we open tot 2:00 uur. Na 2:00 uur kunnen ze naar de Polo bar, hahaha. Tot nu toe heb ik heb de lange nachten doorhalen nog niet gemist. Vrijdag en zaterdagavond gaan we wel lunchen, borrelen en er komt wel muziek. Er kan een feestje komen, maar het is niet standaard met shotjes en een polonaise. Het wordt een mooi café met een heerlijk terras met heerlijk eten en drinken waar iedereen welkom is.